28.8.2018

Gluteenitonta, maidotonta Saksasta?


Olen saanut muutaman vuoden ajan pahoja allergiaoireita viljoista ja siirtynyt gluteenittomiin tuotteisiin. Saksaan muuttaessa vähän jännitti, miten helposti ruokavalion noudattaminen jatkossa onnistuu. Lisäksi maito on aiheuttanut aina enemmän tai vähemmän oireita, joten pyrin myös välttämään/korvaamaan maitotuotteita ruokavaliossani.

Ruokakaupat

Ensimmäiset saksankieliset sanat, jotka opin Saksassa liittyivät viljoihin. Tutkin nimittäin aina kaupassa tuotteiden ainesosaluettelon. Esim. risotoissa, kastikkeissa, karkeissa tai lihatuotteissa on joskus piilogluteiinia, joten tuotteet on hyvä tarkistaa. Sain onneksi huomata, että gluteenittomiakin vaihtoehtoja löytyy, vaikkei yhtä laajasti kuin Suomessa. Gluteeniton shoppailu on usein kuitenkin tuotteiden keräilyä eri liikkeistä ympäri kaupunkia.

Monilla ruokaketjuilla (Edeka, Rewe, Aldi, Lidl) on valikoimassa vähintään gluteenittomia perustuotteita, kuten leipää ja makaronia. Valikoima kuitenkin vaihtelee Saksassa alueittain ja kaupunginkin sisällä myymäläkohtaisesti. Esimerkiksi joistain Lidl:istä en ole löytänyt lainkaan gluteenittomia tuotteita. Jokaisesta Dm:stä (,joka on lähinnä kemikalioliike) olen kuitenkin löytänyt ainakin joitain gluteenittomia tuotteita. Dm ja Edeka myyvät usein ainakin schärin gluteenittomia tuotteita. Olin myös onnellinen, kun löysin Kauflandista Wasan gluteenitonta näkkileipää! Stuttgartin Marktkaufissa on hyvä gluteeniton valikoima, mutta sijainnin vuoksi siellä tulee harvemmin käytyä.

Omassa lähiLidlissä gluteeniton valikoima on vuoden sisällä ilokseni parantunut ja Lidlissä gluteenittomien tuotteiden hinnat ovat kohtuullisia. Vaikka Saksassa (myös Etelä-Saksassa) elintarvikkeet ovat muuten hieman edullisempia kuin Suomessa, gluteenittomat tuotteet ovat Suomen hintatasoa.

Suomessa gluteenittomaan leipomiseen löytyy vaikka mitä. Saksassa sen sijaan sopivia tuotteita saa metsästää. Käytin Suomessa lähes aina Virtasalmen Viljatuotteen  jauhoseoksia ja täältä en ole löytänyt mitään vastaavaa. Kaikki jauhot ovat todella höttöisiä. Olen kuitenkin niillä jotenkin pärjännyt ja leipien, pizzojen yms. leipomiseen olen käyttänyt Lidlin leipäjauhoseoksia.

Maidottomia tuotteita löytyy monipuolisimmin Rewestä ja Edekasta ja isoista tavarataloista (Kaufland, Marktkauf), mutta Lidlkin on alkanut laajentaa pikku hiljaa omaa valikoimaansa. Myös Dm myy maitoa korvaavia juomia. Usein liikkeet myyvät Alpron tuotteita, mutta myös Alnaturan ja muiden merkkien tuotteita. Lähes joka liikkeestä löytyy vähintään soijajuomaa ja jogurtin korvikkeita. Soijakermaa yms. ei ole myynnissä kaikkialla, mutta onneksi löytyy meidän lähiRewestä. Vegaanisiin juustoihin en ole juurikaan törmännyt, mutta en ole niitä kovasti yrittänyt etsiäkään.

Ravintolat

Harmikseni olen huomannut, etten käy kovin usein ravintoloissa syömässä osin erikoisruokavalioideni vuoksi. Koen jokseenkin työlääksi selittää vieraalla kielellä ruoka-ainerajoituksista ja etsiä sopivaa annosta. Monessa paikassa gluteeniton ruokavalio kuitenkin tunnistetaan ihan hyvin ja tarjoilijat ovat valmiita selvittämään sopivia annoksia. Ruokalistoissa on kuitenkaan harvoin allergiamerkintöjä valmiiksi.

Välillä olen etsinyt ravintoloita saksalaiselta keliakiainfo-sivustolta. Söinkin hyvän gluteenittoman pizzan Vinolio CucinaItaliana nimisessä ravintolassa. Heillä on myös erikseen gluteeniton ruokalista. Myös Block haus:lta löytyy erikseen gluteeniton ruokalista, jonka sai pyytämällä.

Lopunperin olen löytänyt aina hyvän annoksen ravintoloissa. Pikaruokaravintoloissa sen sijaan vaihtoehdot ovat usein pelkistetty salaatti tai ranskalaiset. Gluteenittomia tuotteita ei nimittäin ole edes McDonaldsissa. Jos täytyy saada nopeasti vatsantäytettä, ostan yleensä Dönerboxin. Niitä kun saa melkein joka kadunkulmasta. Tosin jos ruokavalio on todella tarkka, se ei ehkä ole vaihtoehto, koska usein samassa pienessä tilassa käsitellään jauhotuotteita.


Maidottomuus sekoitetaan täällä helposti laktoosittomaan. Sen kanssa kannattaa siis olla tarkka, jos haluaa täysin maidottoman annoksen. Ravintolan kasvisruokavaihtoehdotkin sisältävät usein maitotuotteita. Ehkä vegaanisuus ei ole täällä niin yleistä. Laktoosittomia juustoja ja kastikevaihtoehtoja sen sijaan löytyy helpommin.

Paras gluteeniton kokemus

Olen ajatellut, että isoissa kaupungeissa erityisruokavaliot tunnistetaan paremmin ja valikoimat ovat paremmat ja varmaan näin onkin. Sain kuitenkin kokea iloisen yllätyksen vieraillessani Pohjois-Saksassa pienessä Leerin kaupungissa/kylässä. Olin ilmoittanut ruokavaliostani perheelle, jonka luona vierailimme, mutta oletin, ettei siellä kaupoista löydy gluteenittomia tuotteita. Perheen isäntä oli kuitenkin kysynyt paikalliselta leipomolta gluteenittomia tuotteita ja he sanoivat leipovansa tilauksesta gluteenitonta leipää. Niinpä minua odottikin tuore gluteeniton leipä, enkä ole sen jälkeen niin hyvää leipää syönytkään.


Olisi mukava kuulla myös teidän kokemuksia Saksasta ja muualta maailmasta sekä toki saada uusia vinkkejä. Vaikka tarjontaa on löytynyt kohtuullisesti, uudet makuelämykset olisivat tervetulleita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti