11.9.2018

Kolme päivää Krakovassa 2/2


Puolan edullinen hintataso näkyy etenkin ravintoloiden hinnoissa ja majoituksessa. Krakova onkin erinomainen paikka nauttia hyvästä ruuasta. Krakovan matkalla voi valita luksusta niin majoituksessa kuin ruuissa kohtuuhintaan, mutta kaupunki on myös hyvä budjettimatkailun kohde. Meidän loma oli sopiva kombinaatio luksusta ja budjettimatkailua.

Syöminen

Krakovassa on kattava ravintola- ja kahvilatarjonta ja kaupungista löytyy hyvin myös perinteistä puolalaista ruokaa. Suht haasteellisen yhtälön syömiseen liittyen aiheutti kuitenkin vilja- ja maitoallergia + raskauden aikana vältettävät asiat. Jouduimmekin siis olemaan aika tarkkoja sopivien ruokapaikkojen valinnassa. Ihanan näköisiä leivonnaisia olisi saanut edullisesti joka paikasta, mutta gluteenittomia leivoksia ei ollut monessa paikassa tarjolla. Myös jäätelöt olivat herkullisen näköisiä, mutten voinut niistäkään valita. Etenkin gluteenittomia tuotteita tarjoavia kahviloita kannattaakin etsiä netistä etukäteen, sillä muuten voi olla vaikea löytää sopivaa.

św. Gertrudy 21 street, 31-049 Krakova
Parhaaksi ravintolavalinnaksi osoittautui Pod Baranem. Ruuat olivat erittäin maukkaita ja palvelu erinomaista. Gluteenittomat vaihtoehdot oli merkitty selvästi ja niitä oli useita. Tarjoilija myös muisti ruokavaliorajoitukseni vielä jälkiruokaakin tilatessa ja näytti sopivat vaihtoehdot. Ravintola on erinomainen paikka kolmen ruokalajin illalliselle. Oltiin onneksi otettu yhdet vähän siistimmät vaatteet reissuun mukaan, sillä ei olisi ihan lenkkareissa ja shortseissa viitsinyt sisään astella.
Hintataso ruokaan ja palveluun nähden oli edullinen Suomen ja myös Saksan hintatasoon verraten.
Miehen lihaisampi annos

ul. Bożego Ciała 14/2, 31-059 Krakova

Ravintola yllätti positiivisesti hyvillä burgereillaan ja gluteenittomilla vaihtoehdoillaan. Kaikki burgerit on mahdollista saada gluteenittomina. Ravintola on pikaruokaravintola, mutta ruoka-annokset olivat kuitenkin laadukkaita. Otin bataattiburgerin ja se oli paras kasvishamppari, jonka olen ikinä syönyt. Ateria maksoi vain 27 zt eli alle 7 euroa ja perusburgerin olisi saanut ihan muutamalla eurolla.

Paikkana ravintola ei kuitenkaan ollut kovin viihtyisä, mutta pikaruokaravintolaksi kuitenkin todella siisti. Ravintoloita on useampi keskusta-alueella. Me kävimme Kazimierzin ravintolassa, joka oli noin 10-15 minuutin kävelymatkan päässä meidän huoneistolta. Paikka kannattaa pitää mielessä, kun kaipaa nopeasti maistuvaa lounasta tai tukevaa "välipalaa"!

Tomasza 25, 31-027 Krakova


Lähes kaikki kahvilan tuotteet ovat saatavana gluteenittomina ja suuri osa täysin vegaanisena. Tuotteet ovat myös sokerittomia. Valikoima oli runsas ja siksi iski valinnanvaikeus. Valitsin lopulta vegaanisen kakkupalan, mutta olisin kyllä kaivannut enemmän makeutta kakkuuni. Vaikka kakku ei ollut parasta syömääni kakkua, on kahvila runsaine valikoimineen ja hyvän palvelun ansioista käymisen arvoinen paikka. Seuraavalla kerralla olisin ehkä valinnut jonkin suolaisista vaihtoehdoista.




Ruokakaupat

Reissun aikana kävimme muutamassa ruokakaupassa etsimässä muun muassa gluteenitonta leipää. Rautatieaseman lähellä sijaitsevassa kauppakeskuksessa Galeria Krakowskassa on yläkerrassa iso Carrefour, josta löytyi myös gluteenittomia tuotteita. Löysin sieltä hyvänmakuisen leivän, ja jotkin merkit olivat jopa vähän edullisempia kuin Suomessa ja Saksassa. Saman kauppakeskuksen alakerrassa pieni luontaistuote kauppa myi Schärin tuotteita -Saksan hinnoin kuitenkin.

Kävimme myös keskustan ulkopuolella sijaitsevassa kauppakeskus Bonarkassa (Kamienskiego 11, Krakova). Tänne ei nimittäin kestänyt bussilla montaa minuuttia meidän huoneistolta. Kauppakeskuksen alakerrassa oli hypermarketti, jossa oli myös hyvä gluteeniton valikoima. Marketissa oli muuten myös jättikokoinen irtokarkkihylly täynnä hyviä puolalaisia karkkeja!


Carrefourin gluteenitonta valikoimaa

Majoittuminen

Kaupungin nähtävyydet sijoittuvat vanhan kaupungin ja Kazimierzin alueelle, joten majoitus kannattaa valita näiltä alueilta tai ainakin lähettyviltä. Majapaikkamme oli hieman näiden alueiden ulkopuolella Debnikissä. Majoitus on Krakovassa suht edullista ja matkaa suunnitellessa kannattaa päättää haluaako majoittumiselta luksusta vai säästöä. Lyhyelle yhden tai kahden yön reissulle olisin ehkä valinnut jonkin vähän tasokkaamman hotellin vanhasta kaupungista, jolloin liikkumiseenkaan ei olisi mennyt aikaa. Päätimme kuitenkin viipyä kaupungissa useamman yön ja valita edullisemman huoneiston hotellin sijaan.

Ul. Skwerowa 44, Krakova

Majoituimme huoneistossa, joka sijaitsi rauhallisella alueella joen toisella puolella kaupungin nähtävyyksistä. Huoneisto oli siisti ja hyvin varusteltu kahdelle hengelle, mutta mitään erityistä luksusta se ei kuitenkaan tarjonnut. Ihan huoneiston lähettyvillä oli pieni juomakauppa ja minimarketti. Huoneiston hinta kahdelta aikuiselta yötä kohden oli noin 35 e.

Huoneistolta käveli Wawelin linnalle ja Kazimierzin pääkadulle noin 10-15 minuutissa. Ratikat ja bussit kulkivat myös ihan läheltä. Pääsimme lähipysäkiltä myös suoraan lentokentälle bussilla 252 puolessa tunnissa.



Liikkuminen

Julkinen liikenne toimi Krakovassa erittäin hyvin ja oli myös edullista. Lyhyen matkan eli 20 min. lippu riitti useimmiten hyvin liikkumiseen ja lipun hinta oli vain 2,80 PLN eli alle euron aikuiselta. 40 min. lipulla pääse jo esim. lentokentälle bussilla ja sekin maksoi vain noin euron. 

Lippuja julkisiin pystyi ostamaan kortilla ja käteisellä pysäkeillä olevista lippuautomaateista. Automaatteja ei kuitenkaan ollut joka pysäkillä. Jokaisessa bussissa ja ratikassa sen sijaan oli sisällä automaatti, josta pystyi ostamaan lipun, mutta vain kolikoilla. Lippu täytyi vielä leimata bussissa/ratikassa ennen kuin se oli voimassa.

Vanhassa kaupungissa paras liikkumistapa on kuitenkin kävely. Nähtävyydet eivät ole nimittäin niin kaukana toisistaan ja muutenkin vanhassa kaupungissa on kiva vain käveleskellä ja katsella. Askelia ja kilometrejä kertyikin ihan kiitettävästi päivää kohden. Jaksoin kävellä onneksi hyvin, vaikka keskiraskaus on tuonut mukanaan ajoittain liitoskipuja, jotka kävelyä vaikeuttavat. Kivut kuitenkin katosivat ensimmäisen päivän pienen kipuilun jälkeen. En sitten tiedä olisiko runsaasta kävelemisestä ollut niihin nimenomaan apua.



Kauppahalli vanhan kaupungin aukiolla


Olimme kaikin puolin tyytyväisiä reissuun ja voin suositella Krakovaa lomakohteena!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti