5.2.2020

Synttäriherkuttelua


Tämä vuosi on lähtenyt käyntiin vauhdilla ja havahduin siihen, että blogi ei ole päivittynyt vielä tänä vuonna, vaikka on jo helmikuu. Ideoita kirjoituksiin on ollut, muttei aikaa viedä niitä loppuun saakka. Olen kyllä edelleen kotona tämän juuri yksi vuotta täyttäneen tytön kanssa, mutta aloin tekemään psykologian aineopintoja avoimessa yliopistossa. ”Vapaa-aika” kuluu siis enemmän tai vähemmän tehokkaasti opiskeluun ja kotitöihin.

Palatakseni tytön 1-vuotissyntymäpäiviin, mietin pitkään, minkälaisen kakun tekisin, jotta kaikki voisivat sitä syödä. En halunnut tehdä sokerisia herkkuja 1-vuotiaalle, vaikka melko pieniä annoksia hän syökin. En halunnut myöskään tehdä kakkua liivatteella ja liivatteetonta kakkua en ehtinyt testata. Pidimme pienet synttärit perhepiirissä, ja meidän lapsemme on ensimmäinen lapsi minun ja mieheni sisaruspiirissä, joten lopulta päätin tehdä kakun erikseen vieraille ja kuppikakkuja synttärisankarille ja toki muillekin.
Tein siis mango-puolukkakuppikakkuja synttärisankaria ajatellen, sillä mango-puolukkamuffinsit ovat maistuneet tytölle hyvin välipalana. Yhdistin näihin hänen toisen lemppari välipalan eli mangorahkan kakkukuorrutteeksi sovellettuna.

Keltainen kuorrutus mangovaahtoa


Mango-puolukkamuffinsit tein Simppeli sormiruokakeittiön ohjeella. Näihin ei tullut muuten kananmunaa, joten nämä voi helposti tehdä vegaanisina. Käytin näissä gluteenitonta kaurajuomaa ja gluteenittomia jauhoja, jotta kaikki voisivat niitä syödä. Laitoin Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta, joka on mielestäni hyvä vehnäjauhojen korvaaja. Jotain höttöisempää jauhoa olisi voinut ehkä laittaa osaksi, jotta muffinit olisivat olleet vielä pehmeämpiä. Sellaisinaan nämä eivät riitä taltuttamaan omaa makean himoa, mutta välipalana nämä ovat maistuneet itsellenikin.

Kuorrutin muffinit maidottomalla mangovaahdolla, johon käytin Alpron soijavispiä, Yosa Greek style kauravälipalaa ja mangososetta. Tästä tuli tosi hyvää! Pursotin vaahdon muffinien päälle ja vaikka koostumus oli vähän löysä pursotettavaksi, niistä tuli silti ihan kivan näköisiä. Kuorrutus täytyy kuitenkin laittaa vasta juuri ennen tarjoilua, jottei se valu ja kostuta muffinivuokia.

Alun perin tarkoitus oli käyttää soijavispin sijaan kookoskermaa, mutta se oli kadonnu ruokakaapista. Soijavispi toimi hyvin, mutta siinä on hieman lisättyä sokeria (3,3g/100ml). Kuorrutin tällä ohjeella 12 kpl muffineja, mutta luultavasti mangovaahtoa olisi riittänyt 24 kpl muffineja, sillä sitä jäi paljon yli.

Maidoton mangovaahto

2,5 dl vispautuvaa kasvikermaa
150 g kauravälipalaa
n. 2-3 dl (sokeritonta) mangososetta

1. Vispaa kasvikerma.
2. Vatkaa joukkoon kauravälipala
3. Lisää mangososetta maun mukaan ja sekoita.

Tämä ohje sopii myös alle 1 vuotiaan herkutteluun, sillä tähän ei tule maitoa, eikä lisättyä sokeria (kun valitsee kookoskerman). Jos teet muffinit gluteenittomina, tarkista kauravälipalan sopivuus ruokavalioon. Suolaisena välipalana tarjosin lohimuffineja myös Simppelin sormiruokakeittiön ohjeen mukaan ja ne maistuivat sekä synttärisankarille, että juhlavieraille.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti