11.12.2019

Joulutunnelmaa Loviisassa


Toissa jouluna virittäydyimme joulutunnelmaan käymällä joulumarkkinoilla Saksassa Stuttgartissa ja Frankfurtissa. Tätä muistellessa rupesimme selvittämään, mitä jouluista tapahtumaa täältä Suomesta löytyisi. Päätimme lähteä Loviisaan joulukotikierrokselle ja Strömforsin ruukin joulumarkkinoille.



Vierailimme ensin Strömforsin rautaruukissa, joka toimittuaan yli 250 vuotta lopetti toimintansa vuonna 1950. Ruukkialueen tunnelmallinen ympäristö sopii hyvin joulumarkkinapaikaksi ja on vierailun arvoinen paikka ilman markkinoitakin. Myynnissä oli paljon käsitöitä, jouluisia herkkuja ja muuta lahjaksi sopivaa. Harmi vain, ettei laiteta aikuisten kesken enää joululahjoja, enkä raaskinut itseäni oikein lahjoa. Kotiinviemiset jäivät siis vähänlaisiksi, mutta päästiin tunnelmoimaan joulua joka tapauksessa. Naulapajassa oli myös taoantaesitys, jota pääsimme seuraamaan.



Piipahdimme myös joulukodeissa Strömforsin ruukin alueella. Joulukotien ideana siis on, että ihmiset avaavat kotinsa vierailijoille ja usein tarjoavat jotain syötävää, juotavaa tai ostettavaa niille, jotka haluavat jotain suuhunpantavaa tai tuliaisia. Käteistä siis kannattaa ottaa mukaan kierrokselle. Joulukodin tunnistaa punaisesta numerokyltistä. Idea on mielestäni mahtava, vaikka toisaalta tuntuu myös hassulta mennä katsomaan jonkun toisen kotia. Tällaista ihmisten välisiä kohtaamisia lisääviä juttuja tarvittaisiin mielestäni enemmän Suomessa, jossa ei olla ainakaan enää totuttu juttelemaan vieraiden kanssa. Joulukotikierros toi mieleeni lapsuuden joulut, kun lähdin papan kanssa viemään joulukukkatervehdyksiä papan tutuille.



Loviisassa ja joulumarkkinoilla olisi saanut vierähtämään koko päivän. Vauva odotti meitä kuitenkin mummulassa, joten lähdimme jo hyvissä ajoin takaisin päin. Kaikkia koteja emme siis ehtineet kiertää. Reissusta jäi sen verran mukava tunnelma, että ehkä jonain vuonna uudelleen.



Loviisan keskustan joulukodit ovat avoinna vielä ensi viikonlopun, joten kannattaa lähteä jouluiselle kierrokselle. Ensi viikonloppuna on myös joulumarkkinat Malmgårdin kartanolla.

Mukavaa joulun odotusta teille kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti