10.9.2018

Kolme päivää Krakovassa 1/2


Krakova tai Puola ylipäätään ei ollut ensimmäisenä mielessäni lomakohdetta valitessa. En tiennyt nimittäin Puolasta paljon etukäteen ja jostain syystä oletin, että Puolan kaupungit olisivat jokseenkin rapistuneita ja epäsiistejä. Puolisoa Krakova puolestaan kiinnosti erityisesti kaupungin historian ja edullisen hintatason vuoksi ja hän olikin suunnitellut reissua Krakovaan Saksaan muutosta lähtien. Niinpä varasimme matkan alkusyksylle.

Pääsimme kätevästi Ryanairilla Frankfurtista Krakovaan, ja meno-paluu yhdelle maksoi vain 32 e. Otimme tähän lisäksi tosin vielä priority-ominaisuuden, sillä ymmärsimme, ettei mukaan saisi muuten ottaa isompaa käsimatkatavaraa lainkaan. Mielestämme asia olikin ilmaistu epäselvästi. Todellisuudessa käsilaukun/pikkurepun yms. lisäksi saa ottaa käsimatkatavaran, mutta ne laitetaan lennon ajaksi ruumaan. Tosin lopulta oli hyvä, että otettiin laukut matkustamoon, koska meillä oli vain pehmeät kassit mukana ja jotain olisi voinut mennä rikki ruumassa.

Nähtävää

Krakova osoittautui monipuoliseksi ja kiinnostavaksi kaupungiksi, jossa nähtävää riittää. Nähtävää jäi vielä mahdolliselle seuraavalle vierailullekin. Moneen museoon on maanantaisin ilmainen sisäänpääsy, joten maanantaille kannattaa valita jokin näyttely, jos lomasi osuu viikon alkuun.


Ensimmäisenä aamuna lähdimme Wawelin kuninkaalliseen linnaan, joka sijaitsee Krakovan vanhassa kaupungissa. Linna alueineen on kaunis ja linnan muurilta on hyvät näkymät myös muualle kaupunkiin. Kun ilmakin oli mitä parhain, oli oikein mukavaa käyskennellä linnan pihalla ja istuskella maisemia katsellen.

Suuntasimme linnaan heti aamusta hieman klo 9 jälkeen välttääksemme ruuhkia ja jonottamista. Linna-alueelle, sisäpihalle ja osaan katedraalista pääsee maksutta, mutta jokainen näyttely maksaa erikseen. Lippuja jokaiseen näyttelyyn on päivää kohden vain tietty määrä myynnissä eli lippujen varmistamiseksi kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Aamusta alueella ei ollut vielä lähes ketään ja saimme liput täysin jonottamatta. Vierailimme linnassa maanantaina, jolloin vain arkeologinen näyttely ja aarrekammio olivat avoinna. Maanantaina näihin näyttelyihin sai liput kuitenkin maksutta! Aarrekammio oli ihan kiva. Siellä oli nähtävillä mm. kuninkaallisten pukuja ja koruja sekä haarniskoja. Myös katedraali oli näyttävä niin sisältä kuin ulkoa.




4 Lipowa Street, 30-702 Kraków

Kohokohtana jäi mieleen myös vierailu Schindlerin tehtaalla historiallisessa museossa. En ole ollut kovin kiinnostunut historiasta ja siksi historian tietämys on jäänyt jokseenkin heikoksi kouluajoilta. Historiallinen museo sai kuitenkin kiinnostuksen heräämään ja aikaakin vierähti museossa parikolme tuntia.

Tutustuimme tehtaan historiaan jo ennen reissua katsomalla elokuvan Schindlerin lista. Tehdas on siis Oskar Schindlerin tehdas, johon hän palkkasi juutalaisia töihin juutalaisvainojen aikaan, suojeli työntekijöitään ja siten pelasti yli 1000 juutalaista kuolemalta. Näyttely keskittyi kuitenkin itse tehtaan historiaa enemmän ylipäätään toiseen maailmansotaan juutalaisvainoineen ja Krakovan historiaan näinä aikoina. Kiinnostavan museosta teki se, että historiaa kerrottiin sodan kokeneiden näkökulmasta ja asiat oli esitelty visuaalisesti hienosti. Kauheuksilla ei kuitenkaan onneksi mässäilty millään tavalla eikä näyttelyssä ollut esillä mitään järkyttäviä kuvia yms.

Schindlerin tehdas on suosittu vierailukohde ja siksi päätimmekin varata liput jo netistä etukäteen. Varatulla lipulla pääsi jonon ohi lippukassalle maksamaan liput ja siitä suoraan näyttelyyn. Varattavia lippuja oli jäljellä sillä viikolla enää aamuisin ja jonoa ei kyllä olisi siihen aikaan kovin paljon ollut muutenkaan. Poistuessamme museosta jono oli kuitenkin jo huima! Myös Schindlerin tehtaaseen on vain tietty määrä lippuja päivää kohden. Maanantaisin museoon on ilmainen sisäänpääsy ja muulloin lippu maksaa 24 PLN eli reilut 5 e/aikuinen.



Juutalaisghetto

Toisen maailmansodan aikaan natsit eristivät kaupunkiin jääneet juutalaiset muurien ympäröimään ghettoon. Ghetto sijaitsi lähellä Schindlerin tehdasta. Tällä alueella oli nähtävissä niitä odottamiani rapistuneita rakennuksia ja myös osa muurin jäänteitä. Teimme kävelykierroksen täällä Schindlerin museon jälkeen ja pohdimme vielä hetken alueen surullista historiaa.





Käväisimme myös vanhassa synagogassa, jossa toimii nykyään museo. Schindlerin tehtaan jälkeen ei ehkä enää ollut voimia niin paljon keskittyä, tai joka tapauksessa en saanut näyttelystä kovin paljon irti. Museo kiinnosti, koska museo esitteli juutalaista kulttuuria ja perinteitä, ja juutalaiset perinteet ja esineet usein kuvaavat jotain Jumalan luonteesta. Kuitenkin museon perusteella tuli enemmän sellainen kuva, että nämä perinteet ja esineet olivat enemmän sekoittuneet erilaisiin uskomuksiin ja muuttuneet uskonnollisiksi asioiksi sen sijaan, että ne olisivat jotain, millä pitää suhdetta yllä elävään Jumalaan. Tosin saman vaikutuksen voi nähdä Raamatun lehdiltä sekä Uudessa että Vanhassa testamentissa sekä nykypäivän kristillisissä kirkkokunnissa. Joka tapauksessa jäin kaipaamaan parempaa selitystä näille perinteille ja esineille.

Sisäänpääsy on tännekin maanantaisin ilmainen ja muulloin 11 PLN eli noin 3 euroa.

Vanhankaupungin aukio

Aukiolla ja vanhassa kaupungissa muutenkin on mukava viettää aikaa vain kävellen ja katsellen. Aukio on Euroopan suurimpia keskiaikaisia toreja, ja siellä sijaitsee muun muassa kauppahalli, Marian kirkko ja kaupungintalon torni. 

Kävimme monessa kirkossa, mutta emme vierailleet enää Marian kirkossa. Yleisesti voin Krakovan kirkoista kuitenkin sanoa, että ne ovat hyvin koristeellisia ja niitä on paljon. Marian kirkkoon on sisäänpääsymaksu, mutta moniin muihin kirkkoihin voi ihan vain pistäytyä.

Aukiota reunustavat monet kahvilat ja ravintolat, joiden terassit olivat täynnä ihmisiä vielä näin syyskuussakin.








Monta kiinnostavaa paikkaa tuli siis nähtyä, mutta esimerkiksi retki Wieliczkan suolakaivokselle jäi toteutumatta. Tarkoitus oli myös osallistua opastetulle kävelykierrokselle saadaksemme vähän erilaista näkökulmaa kaupungin historiaan.

Toisessa osassa vielä muutama ravintolavinkki ja majoittumisesta Krakovassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti