31.10.2019

Meidän vaipat


Ensimmäiset vaipat ostin käytettynä jo ennen vauvan syntymää juurikaan kestoilusta mitään tietämättä. Näillä päästiin osakestoillen alkuun vauvan synnyttyä ja kokeilemaan, mitkä vaipat olisivat ehkä jatkossakin toimiva ratkaisu. Eri vauvoille sopii erilaiset materiaalit, imut ja mallit eri tavoin, joten nimenomaan kokeilemalla löytää parhaiten, mikä oman vauvan kanssa toimii. Ostin vauvan syntymänkin jälkeen osan vaipoista käytettynä, mutta viimeisimmät hankinnat olen ostanut uutena, koska niitä mielestäni parhaita materiaaleja ja malleja ei löytynyt oikeassa koossa oikeaan aikaan käytettynä. Plussaa uutena ostaessa on, että saa valita mieleiset kuosit.

Tytöllä päällä Hahtuvahullun Loisto -taskuvaippa


Vaippoja, jotka vielä mahtuvat meillä on yhteensä 29 kappaletta. Tämä on ollut ihan sopiva määrä kolmen päivän täyskestoiluun. Olen pessyt vaipat kuitenkin yleensä joka toinen päivä, jolloin ne eivät ala haisemaan ja ehtivät hyvin kuivua narulla ennen kuin tulevat taas käyttöön.

Aluksi meillä oli käytössä s-koon sisävaippoja ja kuoria. Ne jäivät kuitenkin nopeasti pieniksi, koska meidän tyttö kasvoi niin hurjaa vauhtia. Siirryttiinkin pian käyttämään yhdenkoon vaippoja -taskuvaippoja ja All-in-one-vaippoja, jotka ovat käytössä edelleen. Yhdenkoonvaippoja saa siis pienennettyä neppareilla, jolloin ne saa istumaan napakasti reisistä pienemmällekin vauvalle. Yhdenkoonvaipat olivat meillä tosi hyvä ratkaisu, koska ensimmäiset puolivuotta tyttö kasvoi niin vauhdilla. Parikuiselle vauvalle vaippa oli kyllä vielä aika leveä ja paksu paketti, mutta tyttöä ei tuntunut häiritsevän.

Kestoilua aloittaessa en osannut yhtään ajatella, mitkä materiaalit olisivat hyviä ihoa vasten tai imuosaksi. Suosikit kuitenkin löytyivät aika nopeasti eri materiaaleja käyttäessä. Tärkein huomio oli, ettei märkäpintaiset vaipat käyneet lainkaan meidän vauvan iholle. Lyhyilläkin vaipanvaihtoväleillä iho ärtyi kastuessaan. Ihoa vasten mielestäni paras materiaali on ollut coolmax-kangas, joka siirtää kosteuden iholta imukerroksiin. Coolmax-kangas on ainakin toistaiseksi pysynyt yhtä pehmeänä pesujen myötä ja kangas puhdistuu helposti. Imumateriaaleina suosin puuvillaa, bambua ja hamppua.

TotsBotsin AIO-vaipat ovat olleet todella hyviä ja helppokäyttöisiä vaippoja. Niitä meillä on sekä vanhempaa Easyfit 4V mallia että uutta Easyfit Star mallia. Uudemmassa imuna on bambujoustofrotee, joka on todella pehmeä ja imukykyinen materiaali. Easyfit Star -malli on ohut vaippa hyvällä imukyvyllä. Vanhemmassa mallissa on imuna jotain bambusekoitetta - ehkä bambuviskoosia ja minkeetä. Vanhempaan malliin olen laittanut lisäimuksi Little Lambin bambu imun. Mukana tuli neppareilla kiinnitettävä lisäimu, mutta se oli paksu ja tönkkö, joten sitä en ole käyttänyt. Vanhemmassa mallissa ihoa vasten tuleva materiaali oli heti ensimmäisen pesun jälkeen aika karhea. Tämä ei ole kuitenkaan haitannut, sillä kummatkin mallit ovat märkäpintaisia, ja olen laittanut Little Lambin ihanan pehmeän kuivaliinan aina ihoa vasten. Kuivaliina oli myös kätevä vaipan suojelija maitokakkavaiheessa, koska varsinkin bambujoustofrotee värjäytyy helposti.

TotsBotsin all-in-one -vaipat


All-in-one vaipat ovat myös nopeimpia laittaa kuivumaan ja ottaa taas käyttöön, kun ei tarvitse taitella ja kerrostaa imuja, kuten taskuvaippojen kohdalla. Toisaalta Easyfit star -malli tarvitsee imukykyisenä vaippana aikaa kuivuakseen eikä kuivu ikinä yön aikana.

Meillä on myös käytettyinä ostettuja jonain vuosina äitiyspakkauksissa olleita vihreitä ja liloja Pilvi-taskuvaippoja ja Rhymetime-taskuvaippoja. Pilvi-vaipoissa ihoa vasten on fleece, joka pitää myös ihon kuivana ja sopi meidän vauvan iholle hyvin. Pesujen myötä fleece kuitenkin nyppyyntyy ja enemmän käytetyt vaipat alkavat olla jo sen verran karheita, että olen laittanut vauvan ihoa vasten pehmeän kuivaliinan. Pilvivaipat ovat muihin yhdenkoonvaippoihin verrattuna matalampaa mallia. Ne ovat käytössä kuitenkin vielä 75 cm tytöllä, vaikka välillä tuntui, että ne eivät enää mahdu. Lapsen ollessa mahallaan, joskus saattaa tulla ohivuotoja mahan puolelta, koska vaippa on jo vähän liian matala. Rhymetime-vaipoissa ihoa vasten tuleva materiaali on muistaakseni polyestermokka, joka on myös kuivaliinakangas. Se tuntuu ihan pehmeältä ja hyvältä materiaalilta ihoa vasten, eikä ole kärsinyt ainakaan vielä pesuissa.

Vasemmalla Pilvi- ja Kiina-vaippoja


Käytettyinä vaippona meille on tullut myös Kiinassa valmistettuja vaippoja. Meillä on Toukka-taskuvaippoja, joissa on bambujoustofrotee ihoa vasten. Nämä ovat hyvän mallisia taskuja ja ahkerassa käytössä kuivaliinan kanssa. Lisäksi meillä on BambinoMion all-in-one vaippoja, joissa ihoa vasten polyestermokka ja imuna mikrokuitu. Mikrokuitu on aika paksu imutehoonsa nähden ja päästää kosteuden takaisin iholle puristuessaan, mutta kotivaippoina nämä ovat olleet ihan käteviä. Meillä on myös Little Lambin taskuvaippoja, jotka on valmistettu Turkissa. Nämä ovat perustaskuja, joissa on fleece ihoa vasten. Fleece on nyppääntynyt aika pahasti, mutta koska nämäkin ovat tulleet meille käytettynä voi olla, että niitä on käytetty jo paljon.

Suomessa valmistetut vaipat olen ostanut uutena M-koon Lempi-taskuvaippaa lukuun ottamatta. Meiltä löytyy Hahtuvahullun L-koon taskuvaiposta sekä Helmi -mallia, että kapeampaa Loisto -mallia. Etenkin nyt, kun tyttö liikkuu enemmän, haarasta kapeampi Loisto-taskuvaippa on luultavasti mukavampi päällä. Myös Lempi-taskuvaippa on kapeampaa mallia. Nämä vaipat ovat haarasta kapeampaa mallia kuin mitkään muut meidän vaipat. Uutena ostetut vaipat olen ostanut tilaustyönä ja ihoa vasten näissä on toiveeni mukaan coolmax.

Hahtuvahullun taskuvaippoja


Meillä on sekä tarrakiinnitteisiä että nepparikiinnitteisiä vaippoja. Enemmän kuitenkin tykkään tarrakiinnitteisistä vaipoista, koska tarralla saa vaipan istumaan vyötäröltä paremmin. Nepeistä jää joskus myös painaumia vauvan ihoon, jos ylijäävä läppä kääntyy ihoa vasten vauvan liikkuessa. Vielä senkin jälkeen, kun tyttö oppi avaamaan tarrat itse suosin tarrakiinnitteisiä enemmän kuin nepillisiä. Etenkin potalle mentäessä nepparilliset vaipat ovat hitaita. Sivunepilliset vaipat ovat kuitenkin kaikista kätevimmät vauvan kanssa, joka ei pysy selällään tai muutenkaan paikallaan vaipan laiton aikana. Jälkiviisaana olisikin kannattanut hankkia kaikki L-kokoiset vaipat sivunepillisinä.

Nyt meidän vaippa-aika alkaa olla jo loppupuolella, kun tämä yhdeksänkuinen on oppinut jo käymään potalla. Vaippoja käytetään kuitenkin vielä varmuuden vuoksi. Pottatreeniaikana sivunepilliset Loisto-taskut ovat osoittautuneet parhaaksi valinnaksi, koska ne on helpoin pukea ja riisua. Seuraavaksi aletaan etsiä myös harkkahousuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti