28.11.2018

Saksaikävää


Muutto takaisin Suomeen onnistui ihme kyllä samoilla matkalaukuilla ja käsimatkatavaralaukuilla, joilla lähdimme aikanaan Saksaan. Nipin napin saatiin kaikki tavarat mukaan. Meillä ei ollut mitään, millä punnita matkalaukkuja ennen lähtöä, joten jännityksellä odotimme punnitusta kentällä ja rukoilimme, että ei tarvitsisi karsia tavaraa enää siellä. Ihmeen kaupalla toinen matkalaukku painoi 22,5 kg ja toinen 22,8 kg eli molemmat menivät sallittuun 23 kg. Lensimme Stuttgartista Helsinkiin Sas:lla vaihtaen konetta Tukholmassa. Ensimmäinen kone oli vähän myöhässä, ja mietimme, ehdimmekö jatkolennolle, mutta lopulta toinenkin kone oli vähän myöhässä, joten ehdimme hyvin ja matkatavaratkin ehtivät.

Ensimmäinen viikko Suomessa meni sukuloidessa – tosin puolisolla arki koitti heti seuraavana päivänä. Oli tosi kiva päästä jakamaan vauvan odotusta paremmin läheisten kanssa kuin, mitä Saksasta käsin oli pystynyt. En ollut käynyt pitkään aikaan Suomessa, joten paluuta oli odotettu molemmin puolin. Viikon ajan seurailin miehen saksaikävää ja ajattelin välttyneeni siltä kokonaan. Kyllä se kuitenkin vähän iski, kun täytyi aloittaa arki itsekin. Ikävän purkukeinona päätimme listata viisi asiaa, joita ikävöimme Saksasta ja Stuttgartista.


Edullinen kosmetiikka

Huomasin Saksaan muuttaessani, että kosmetiikka on edullisempaa, mutta reilussa vuodessa ehdin unohtaa, että se on niin paljon edullisempaa. Lempituotteikseni muodostuivat esimerkiksi Alverden ripsiväri ja Laveran hiustuotteet, jotka molemmat ovat luonnonkosmetiikkaa ja ainakin osa tuotteista vegaanisia. Suuntasin ostamaan lempparishampoota Tampereella, mutta pullo, joka maksaa Saksassa vain noin 1,80 e maksoikin Tampereella huimat 9 euroa! Alverden tuotteita puolestaan ei taida edes saada Suomesta. Myös jo pitkään käytössä ollut bareMinerals -mineraalimeikkipohja maksaa normaalihintaisena kympin enemmän kuin Saksassa.

Luomu- ja lähiruoka

Saksassa luomutuotteita on hyvin saatavilla joka kaupassa ja myös luontaistuotekauppoja on enemmän kuin Suomessa. Luomutuotteet ovat myös huomattavasti edullisempia kuin Suomessa, joten valinta ei ole yhtä suuri rahallinen investointi. En ollut Saksassakaan silti mitenkään vannoutunut luomuruokailija, mutta valitsin mieluummin luomu- ja lähituotteita, kun niitä oli helposti saatavilla.

Työmahdollisuudet

Insinöörinä mieheni jäi kaipaamaan Saksan lukuisia työmahdollisuuksia. Stuttgartissa on monia isoja firmoja, ja insinööreille kova kysyntä. Stuttgartissa on myös paljon osa-aikatöitä, esimerkiksi asiakaspalvelualoilla, jotka sopivat hyvin opiskelun oheen. Varsinkin saksaa osaavalla työnäkymät ovat tällä hetkellä ainakin näillä aloilla hyvät ja huonollakin kielitaidolla voi aluksi pärjätä. Insinöörien palkat ovat Saksassa Suomea paremmat, mutta asiakaspalvelualoilla sen sijaan lisät ja työolot (esim. tauot) ovat lakisääteisesti Suomea huonommat.


Daimler on Stuttgartissa iso työllistäjä, ja Mersu-museo on vierailun arvoinen, vaikkei autot erityisemmin kiinnostaisi.

Matkustelu

Saksasta on helppo matkustella muihin Keski-Euroopan ja Etelä-Euroopan maihin, sillä välimatkat ovat lyhyitä. Meillä ei ollut autoa, mutta autollakin pääsee näppärästi muun muassa Saksan naapurimaihin. Teimme vuokra-autolla muutaman yön reissun Etelä-Saksaan ja Ranskaan.  Ajoimme ensin alppimaisemiin Itävallan rajalle ja vierailimme Neuschwansteinin linnassa. Sieltä jatkoimme Bodensee -järvelle, joka on iso järvi Saksan, Itävallan ja Sveitsin rajalla. Ajoimme Schwarzwaldin jylhien metsämaisemien läpi Ranskaan ja yövyimme lähellä Colmaria. Takaisin Saksaan tulimme viinitietä pysähdellen ranskalaisissa idyllisissä pikkukylissä.
Stuttgartista ja sen lähikentiltä (Frankfurt, Baden-Baden, München) löytyy myös edullisia lentoja moniin kohteisiin ja lentoajat ovat miellyttävän lyhyitä esim. Etelä-Eurooppaan. Suomesta käsin matkat vaativat enemmän aikaa ja rahaa.


Näkymää Bodensee -järvelle

Stuttgartin mäet

Stuttgartin ydinkeskusta sijaitsee ikään kuin laaksossa ja keskustasta on joka suuntaan ylämäkeä. Jos kauppakassien raahaamisen ylämäessä unohtaa, mäet tekevät kaupungista todella kivan. Mäet mahdollistivat säännölliset iltakävelymme (ja raskaat juoksulenkit) hienoilla näkymillä. Eri puolilla Stuttgartia on erilaisia näköalapaikkoja ihan vain kävelyreittien varrella. Myös esimerkiksi baari-kahvila Teehausista ja Killesbergin tornista on hyvät näkymät. Stuttgartissa on myös maailman ensimmäinen tv-torni, joka toimii näkötornina. Jo U-bahnilla tornille ajellessa näkymät ovat hienot.

Vastapäisellä mäellä näkyy Tv-torni


Eläminen Saksassa vaati totuttelua, kun täytyi oppia toimimaan täysin uudella kielellä ja selvittää, miten asiat Saksassa hoituvat ja toimivat. Reilussa vuodessa ei todellakaan ehtinyt kaikkea omaksua, mutta kuitenkin ehti muodostua tietynlainen arki. Suomen päässä eläminen on periaatteessa tuttua, mutta kuitenkin erilaista kuin Saksassa tai Suomessa aiemmin. Täytyy miettiä taas uudelleen, mitkä meidän kuviot ovat nyt täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti